Petter’s deg har nu torkat : Petter’s dough has now dried.


Petter Karlsson

Petter bakar och lagar mycket mat. Några år sen var han inte så bra på det, men började sakta med att baka bröd med vanlig jäst. Efter att ha läst, “Den hemlige kocken : det okända fusket med maten på din tallrik” av Mats-Erik Nilsson, ändrade det hans attityd till den maten han åt. Det blev en ny start i hans liv. Han ville inte köpa bröd från affärerna längre på grund av alla tillsatser som finns, och började därför baka sitt eget surdegsbröd. Petter bakar varannan vecka och fryser in brödet som inte äts på en gång. Nu efter att ha bakat i några år skulle han inte kunna tänka sig att börja köpa bröd igen. Han tycker det är skönt att vara i kontroll av det som tillsätts i brödet för att slippa känna sig lurad. Petter rekommenderar surdegsbröd eftersom det håller väldigt länge och blir inte gammalt lika snabbt som annat bröd.

RECEPT:

Jag fick två surdegsgrundar av Petter, en gjort på rågmjöl och den andra på vetemjöl. Rågdegen är 3 år gammal, som han tillverka av vatten, rågmjöl, rivet äpple och lite socker eller honung. Receptet fick han från Saltå Kvarn.

Vetedegen är cirka ett och ett halvt år gammal, som han starta från rågdegen för att sedan börja mata den med vetemjöl. Han använde sig av ett recept från Martin Johansson’s blog. Han nämner att det är svårare att baka bröd med vetesurdeg och brukar därför ha lite jäst i när han bakar.

Han matar dom båda varannan vecka, med ca 50 g vatten och 50 g mjöl, och brukar slänga den överblivna degen. När han bakar använder han 80-100 g surdegsgrund, vilket ger han 3 brödlimpor. Det är bäst att låta brödet vila en dag innan man äter den, då smular den isär mindre. Surdegsgrundarna förvarar han i kylskåpet och förklarar att beroende på vilken temperatur man har i kylen ändrar det hur ofta man måste mata sin grund. Ju varmare man har, desto oftare måste man mata den.