Martin Johansson

“Jag vet inte exakt när jag startade den här, men jag gissar att det var någon gång runt 2008, och jag gissar att jag då använde fullkornsråg, vatten och rivet äpple. Då och då har jag startat nya surdegar för att testa olika tekniker, och då har de blandats med den här, så man kan säga att den har många mammor. Jag brukar spara runt 1 dl i en burk i kylen och jag matar den en gång i veckan på ett ungefär.

RECEPT:

Här är ett enkelt recept som jag kallar Surdegsbröd #1.

På kvällen: 30 g (2msk) rågsurdegsgrund — 100 g (1 dl) vatten — 60 g (1 dl) rågmjöl.

På morgonen: surdegen från gårdagen — 300 g (3 dl) vatten — 360 g (6 dl) rågsikt — 60 g (1 dl) rågmjöl — 6-9 g (1-1 1/2 tsk) salt — 1 tsk hel kummin.

På kvällen: Blanda surdegen. Rör ihop surdegsgrund, vatten och mjöl i en rymlig bunke, täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur över natten, cirka 10 timmar.

På morgonen: Blanda degen. Tillsätt vatten, rågsikt, rågmjöl, salt och kummin till surdegen från kvällen innan och rör tills allt blandats ordentligt. Täck bunken med plastfolie och låt stå i rumstemperatur tills den jäst till dubbel storlek, det kan ta 2-3 timmar.

Baka ut brödet. Smörj en 1 1/2-liters brödform och skrapa ner degen i formen med en slickepott. Strö på lite hel kummin och lite rågmjöl. Låt jäsa under en handduk cirka 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader i god tid, den ska vara riktigt het när brödet åker in. När degen rest sig några centimeter och små hål visar sig i brödet har det jäst klart.

Baka av brödet. Sätt in formen på ett galler i mitten av ugnen. Om man vill kan man spruta in lite vatten med en blomspruta eller lägga in några isbitar som får smälta på en oöm plåt i botten av ugnen, ångan som blir get brödet en fin skorpa. Sänk temperaturen till 200 grader efter 10 minuter och grädda ytterligare 45-50 minuter. Man kan kolla om brödet är klart genom att sticka en stektermometer i det. Det här brödet är klart när det har en innertemperatur på 98 grader. Om man tycker brödet ser lite blekt ut när det är klart kan man ta ut det ur formen och låta det ligga direkt på gallret ytterligare 10 minuter. Det ger brödet extra stadga och en god skorpa.”