Eva Jansson

Vilket kul och udda projekt! Hoppas du får bra svar på ditt upprop och du har verkligen fått en bra handledare i Martin. Jag har inte träffat honom alls, men hans blogg är anledningen till att jag för några veckor sedan startade upp mitt livs första surdeg. Jag började den 1:e februari 2011.

Jag blandade 50 gr rågmjöl, 75 gr vatten och en halv tsk honung. För att få lite värme så placerade jag bunken, med lock, i ugnen med lampan på. Jag fortsatte att blanda i special vetemjöl, så den färdiga surdegen är en blandning av rågmjöl och vetemjöl.

Sen jag startade degen så matar jag den oftast med vetemjöl, men när den ser ut att behöva lite extra energi så får den lite rågmjöl istället. Eftersom jag bakar på den en gång i veckan, så blir den matad lika ofta. Jag låter den mogna i rumstemperatur eftersom jag vill ha min surdeg mild. Mitt surdegsäventyr finns på min blogg www.monkeyfence.blogspot.com.

Under de här veckorna har jag experimenterat med Martins recept och med utgångspunkt från ‘Det godaste, ta mig tusan’, så har jag gjort det här som verkligen blev bra. Jag följde inte riktigt det här receptet utan degen fick stå och kalljäsa över natten innan jag bakade ut bröden.

RECEPT:

Dag 1: kväll — skållning — koka upp 2 dl vatten — låt svalna — fördeg — 100 gr vetesurdegsgrund –— 200 gr vatten — 150 gr vetemjöl special — 50 gr rågmjöl.

Dag 2: morgon — surdegen från kvällen innan — skållning — 450 gr vatten — 350 gr vetemjöl special — 400 gr dinkelmjöl fullkorn — 20 gr honung — 25 gr salt.

Fördeg: Rör samman allt i en bunke och låt stå över natten.

Deg: På morgonen rör du samman alla ingredienser utom saltet. Jag använder en handhållen visp med degkrokar och bearbetar degen tills jag ser att det bildas trådar från bunkens kanter. När jag kommit så långt låter jag den vila i några minuter, ca 5. Därefter är det dags att arbeta in saltet. Bearbeta i ca 4 minuter med handhållen visp. Häll upp i oljad bunke och låt jäsa ca 3 timmar. Under första timmen så dra och sträck degen från alla fyra kanter ca 3 gånger. Märk skillnaden mellan första och andra gången. Ta upp degen på arbetsbänken och dela i 2 bitar. Dra ut varje bit till en rektangel och vik in kanterna till mitten. Vik sedan ihop detta till ett avlångt paket. Lägg dessa med skarven ned på mjölad handduk mellan tidningsrullar.

Här låter jag jäsa tills den är färdig. Och när är den det? Jag testar så här. Om jag trycker med fingret och gropen trycks ut direkt så är den inte klar. Vänta en stund till och tryck en liten grop igen. Om gropen bara går upp till ca hälften, då är jäsningen klar.

Jag har förvärmt ugnen till 250 grader, så varmt som min ugn klarar. Jag lägger över bröden med skarven upp på varm plåt och papper. In med 1 dl vatten på en oöm plåt i botten och in med bröden. Jag låter dem stå på full värme i ca 10—15 minuter innan jag sänker till 200—225 grader. Värmen beror på hur mycket färg jag vill ha. Nu tar det ungefär en kvart till innan de är klara. Använd gärna termometer och låt bröden bli 98 grader innan du tar ut dem.”