Elisabet & Tore Löfgren

Här kommer ett recept som vi brukar göra. Vad som jag tycker är bra med det är att vi använder upp all den surdeg som blir kvar efter att vi tagit bort en bit och ‘matat’ på nytt. Allstå inget spill. Receptet kommer från en bok som heter Riddarbageriets Bröd och är skriven av Johan Sörberg. Jag fick boken av din mamma 2002 (lite kuriosa).

RECEPT:

Råg-Arnold

Ingredienser: 450 gr vatten — 450 gr vetemjöl special — 150 gr grovt rågmjöl —

15 gr jäst — 10 gr sirap — 25 gr salt (fast här brukar jag ta ca 15 gr då vi tycker det blir för mycket annars) — 150 gr surdeg av vete — 150 gr surdeg av råg — spiskummin och flingsalt till dekoration.

Blanda alla ingredienser och kör gärna i maskin ca 12 minuter. Häll upp degen i en lång form och låt jäsa i ca 2 timmar (jättebra för då slipper man knåda och kladda så det är väldigt praktiskt och smidigt). Skär gärna några skåror med en skarp kniv och strö lite flingsalt och kummin (eller annan god krydda) på brödet.

Ugnen skall vara 250 gr. Eftersom vi inte har någon varmluftsugn brukar vi ta ca 8 iskuber och slänga in i ugnen samtidigt som vi sätter in brödet – det ger ånga och en knaprigare yta. Använd gärna ugnstermometer så är det lättare att se när brödet är klart. Skall uppnå 98 grader – tar ca 1 timma. När du sätter in brödet skall temperaturen sänkas till 220 grader.

Ja, jag tror det var allt – det är verkligen busenkelt och smidigt och kräver inte så mycket arbete.

Det är verkligen supergott bröd och jag funderar på att försöka använda andra mjölsorter för att få en variant av det. Det är ganska surt i smaken, men vi gillar det och det är supergott att rosta också.”