“Värdering? En mycket intressant fråga. Materialet är ju litet, men däremot den tid och energi man lägger är ju mer. Jag tycker att ‘en klutt’ är värd ca 100 kr.”

“It’s free. We received it as a gift and are glad to pass it on. Our time and energy are donated. It’s just a little ball of flour for materials, and that really doesn’t cost much. Placing a monetary value on that kind of thing doesn’t really work. Does that make any sense?”

“…the value of the sourdough : depends on how many sourdoughs one would make at the same time i guess. in my case i made a limited edition of only two pieces. material and energy costs were close to zero and the 5 days it took time i would spend again making sourdough bread for friends and myself because of the experience of joy. otherwise my time would be too valuable, nobody can buy with money until the point i change my profession and become a baker.”

“Svår fråga. Materialkostnaden borde väl vara 5 kr eller så. Så mycket tid vet jag inte om jag lagt ner på den heller. Men lite symbolvärde har den ju, eftersom jag har haft samma sedan jag började baka. Skulle nog inte sälja den alls. Men min tid brukar vara värd ca 300kr/45 min när jag ger trumlektioner :p”

“Hm.. Svår fråga tycker jag. Eftersom jag råkar ha väldigt mycket tid för att baka o dona så är kanske min tid inte like “exklusiv” som för en som lägger sin enda lediga lilla tid på just detta.. Sen tänker jag lite som så att om jag tex träffar några vänner och någon vill att jag sjunger en sväng för dem så skulle jag inte ta betalt för det. Även då jag har utbildning och ett livs övande bakom.. Surdegskultur kräver inte så mycket tid eller pengar..Bara ett engagemang för att hålla det vid liv. Skulle jag sälja större kvantiteter skulle jag ta betalt kanske 40 kr inkl burk, men om en vän vill ta del av surdegen delar jag gärna med mig av en skvätt precis som jag skulle sjunga en liten melodi för en vän…”

“The starter, I guess I would value it fairly high, although that doesn’t really make sense because I can make more so easily! I think because it came with recipes and the story if I had to buy it…erm…about 300kr maybe more, I think investing in the initial increases the long term satisfaction and perhaps drive to use it regularly! The bread, I realized only when making it, that if I had to pay 60kr which I think is what it cost last time I bought really nice sourdough (and I felt ripped off) that is absolutely worth it! It really does take the whole day! But now I feel like I have free bread, whenever I want as long as I have the time to poke it and pull it a bit.”

“15 spänn.”

“Att mata en surdeg tar ca 10 minuter och kostnaden ca 1,25kr. Kostnaden för ingredienserna att baka brödet är ca 8 kr och då är priset baserat på att mjölet kostar ca 25 kr / 2kg jäst, sirap och salt är ju så marginella kostnader. Tidsåtgången att baka är väl ca 20 minuter + 5 minuter i samband med att brödet skall in i ugnen. Svårt att sätta pris på den egna tiden…oftast är det min man som gör brödet nu här hemma eftersom han inte jobbar. Men det är värt varenda minut tycker jag.”

“Svår fråga, men om jag ska tänka efter på ett lite mer affärsmässigt sätt så skulle det gissningsvis hamna runt 40-50:- för 1 deciliter eller motsvarande torkad. Det beror lite på hur jag har gjort den. Är den startade med vildjäst är det en längre procedur med mer ingredienser. Jag skulle aldrig ta betalt av en vän utan ger gärna bort surdeg som gåva.”

“…känslomässigt tycker jag att begreppet ‘surdeg’ är värt miljoner. Mitt bidrag …. några kronor.”

“Det finns inget värde i pengar, det ger jag gärna bort så att andra blir intresserad av att börja, det tar ingen tid utan för mig en fråga om prioretering av ens tid, det när ju en fördel om man känner en bagare som man kan få göra degen där, jag går gärna upp 03.00 på morgonen o gör en sats på 3 liter vätska, så man har för 3-4 veckor, beroende på om barnen är hemma då blir det 2 ggr i veckan. Det är som med hemlagad glas.”