Erika Bageriet Urban Deli

Vete och Rågsurdeg:
Födelseort: Någonstans på Gotland
Födelsedatum: Okänt

Jag fick de här surdegarna när jag gick på vuxenutbildningen för bagare och konditorer på Burgården i Göteborg. I bageriet på skolan jobbade en kvinna som var en passionerad surdegsbagare och det är hon som fick mig intresserad av att börja baka med surdeg. Hon gav mig två av sina grundsurdegar som sedan fick följa med mig till både Växjö och Öland där jag jobbat på bagerier.
Vid ett tillfälle lät jag de stå i kylen allt för länge och de var i i ganska dålig kondition under en period när jag hade flyttat up till Stockholm. Men med hjälp av mycket kärlek och tålamod fick jag liv i dem. Och när jag började på Urban Deli var det i toppform.
Imorse när jag doftade till surdegaran så hade dem en härlig och frisk doft, säkert tack vare den sol som kikar in genom fönstret på förmiddagen.
De bubblar härligt och ger väldigt fina bröd.

Grahamssurdegen:
Födelseort: Skånegatan 76, Urban deli bageriet
Födelsedatum: november 2010

Grahamsurdegen startade vi när vi satte ihop receptet till vårt grahamsbröd. Med hjälp av lite socker fick vi igång en fin surdeg som är något syrligare än de andra två.
Eftersom den är gjord på ett fullkornsmjöl så finns skaldelarna från vetet kvar vilket ger ett grövre bröd och en syrligare smak.

RECEPT:

Graham & Hassel!

1L vatten — 1000g vetemjöl — 700g grahamsmjöl — 700g grahamsur — 10g jäst — 40g salt — 400g hasselnöt — Blir ung. 8 limpor. Jag jäser limporna under plast i kyl över natten!”