Här kommer ett recept av Monica Svedberg:

“8 liter kokande vatten — 16-18 kg grovt rågmjöl — 2 msk salt — 1 hg jäst — 1 hg surdeg eller mer — Häll det kokande vattnet över 9 kg rågmjöl, blanda i saltet. Arbeta degen — täck degen — låt vila i 12 timmar. Häll i resten av mjölet — tillsätt jästen och surdegen med lite ljummet vatten — vila i 8 timmar — arbeta degen — och låt den jäsa i 3 timmar — gör limpor — låt dom jäsa i 1 timme — gräda dom i 175 grader.

Det går bra att minska receptet :

1 liter vatten — 2-2,25 kg mjöl — 1 tsk salt — 12,5 gr jäst (1/4 paket jäst) — surdegen är kompakt, ej flytande — 12.5 gram — torkad.

Man tar en bit av degen när man bakar och blandar den med grovt rågmjöl. Sen lägger man den i mjölpåsen så surnar den och en surdeg bildas — och när man har bakat med surdegen tar man en ny bit av degen och blandar i den gamla surdegen så förnyar man den med mer grovt rågmjöl. Den kan ligga i veckor i mjölpåsen. Det är enbart att hacka av en bit och stöta i en mortel.”